Home / Wat is het UWV?

 

UWV betekent Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Het UWV regelt in Nederland alles rondom  de uitkering als je werkloos wordt (WW) of arbeidsongeschikt (WAO) of ziek (Ziektewet). Ook minder bekende uitkeringen zoals de WIA, WAZ en WAZO worden door het UWV geregeld. Ze doen dit werk in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Werkloos, en dan?

Als je werkloos bent of dreigt te worden meld je je aan bij het UWV.  Dit moet je doen uiterlijk een week nadat je werkloos bent geworden. Het UWV kijkt of je in aanmerking komt voor een uitkering. Aan een uitkering zijn rechten, maar ook plichten verbonden. Een plicht is bijvoorbeeld dat je moet solliciteren.

Hire me

Het UWV helpt

Het regelen van uitkeringen is zeker niet het enige dat het UWV doet.  De medewerkers helpen je ook om een nieuwe baan te vinden.  Je kunt je inschrijven als werkzoekende bij www.werk.nl. Dit is een website van het UWV die speciaal is ingericht om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.  Overigens kun je je ook op werk.nl inschrijven als je al een baan hebt, maar op zoek bent naar iets anders.

Samenwerkingen

Het UWV doet er alles aan om de mensen die een uitkering hebben weer deel te laten nemen aan het arbeidsproces. Ze werken hiervoor samen met gemeenten en werkgevers. In 35 regio’s zijn werkgeversservicepunten ingericht, waar bedrijven kunnen laten weten dat ze op zoek zijn naar personeel of stageplekken hebben.

Thumbs up

Bijeenkomsten

Het UWV organiseert regelmatig bijeenkomsten om werkgevers en werkzoekenden bij elkaar te brengen. Kijk hiervoor op de agenda van het UWV.

 

 
Share this page