Home / Nieuws / Valkuilen van jeugdwerkloosheid

 

Er zijn op het moment helaas veel werklozen onder de jeugd. Zo’n 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben geen baan, waarvan ongeveer 132.000 tussen de 15 en 25 jaar is. Dat is erg veel. Wanneer je jonger bent dan 27 jaar en je hebt geen werk, dan val je onder de Wet Werk en Bijstand (WWB). Sinds begin dit jaar zijn de eisen wel strenger geworden om te kunnen voldoen aan de WWB.

Voorwaarden WWB

Om aan de voorwaarden van de WWB te voldoen moet je ouder zijn dan 18 jaar, want tot die tijd ben je nog leerplichtig. Je hebt niet voldoende inkomen om in je levensonderhoud te voorzien en je mag niet in detentie verblijven. Verder moet je wel regelmatig solliciteren en werk accepteren wat je aangeboden wordt. Er kan zelfs aan je gevraagd worden om te verhuizen wanneer het niet mogelijk is om werk te vinden waarbij je minder dan 3 uur per dag moet reizen. En je moet er alles aan doen om het werk te behouden wat je aangeboden is, je moet er verzorgd uitzien, eventueel vrijwilligerswerk doen en je mag de geboden ondersteuning vanuit de gemeente niet weigeren. Al deze maatregelen zijn er voor om te zorgen dat iemand niet achterover gaat leunen; de uitkering krijg je niet, maar moet je verdienen.

wbd

Problemen

Toch zijn er nog jongeren met problemen die niet zo maar aan werk kunnen komen. Ze vluchten vaak in verdovende stoffen (bijvoorbeeld het roken van wiet), drinken veel alcohol of maken (onnodige) schulden. Er kunnen problemen in huiselijke kring zijn of krijgt de jongere op jonge leeftijd een kind. Soms wordt er gekozen om dingen te stelen en daarna te verkopen om toch aan wat geld te komen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is belangrijk om uit de negatieve spiraal te komen en je verantwoordelijkheid te nemen. Tenslotte moet iedereen zijn steentje bijdragen en je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.