Home / Nieuws / Overheid wil jeugdwerkloosheid aanpakken

 

Dat de jeugdwerkloosheid moet worden aangepakt, beseft ook de overheid. In 2013 en 2014 trekt het kabinet 50 miljoen euro uit om de zaak aan te pakken. Hiervan komt 35 miljoen uit een potje van 100 miljoen dat voor de aanpak van werkloosheid onder jongeren en ouderen was opzijgezet. Vanuit het ministerie van Onderwijs komt nog eens vijftien miljoen.

ik-ben-van-de-overheid-ik-ben-hier-om-te-helpen

De ene helft van de 50 miljoen wordt besteed aan begeleiding van jongeren naar werk. Denk aan startersbeurzen, waar jongeren werkervaring kunnen opdoen, of aan jongerenloketten, waar de jeugd advies kan krijgen over het vinden van werk of scholing. Met de andere helft moeten jongeren op het MBO door gaan leren in een richting waar nog werk genoeg is. In de techniek, bijvoorbeeld.

Als ambassadeur van het zogenaamde plan ‘Aanpak Jeugdwerkloosheid’ heeft Miriam Sterk de taak om werkgevers en gemeente bij elkaar te brengen om voor jongerenbanen te zorgen. Ook wil het kabinet dat sociale partners afspraken maken over stages en leerbanen en een intensivering van het stageoffensief van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

De FNV Jong en CNV Jongeren zijn er in ieder geval content mee dat het kabinet iets gaat doen aan het nog steeds groeiende aantal jongeren zonder baan. Het plan van het kabinet was eerst nog om zes á zeven miljoen euro voor de aanpak uit te trekken. Dennis Wiersma van FNV Jong zei: “De ambassadeur gaat met vrij beperkte ruimte aan de opdracht beginnen. Het is een goede start, maar nu moet er wel doorgepakt worden.” Hij noemt de huidige maatregelen preventief. “Er wordt niets gedaan voor de vele jongeren die nu al werkloos zijn.”