Home / Nieuws / Het ideale bespaarplan in 4 stappen

 

werkloos

Wanneer je onverhoopt werkloos raakt heb je vaak al meer dan genoeg zorgen aan je hoofd. Met een goed bespaarplan op zak kun je het jezelf in deze situatie een stuk makkelijker maken. Zo hou je energie en overzicht om je op belangrijke zaken als het vinden van een nieuwe baan te richten. Het beste is om hiermee al te beginnen voordat je werkloos mocht raken, waarbij deze vier stappen je snel op weg zullen helpen.

 1. Bekijk welke uitgeven echt nodig zijn
  Nadat je al je maandelijkse en jaarlijkse uitgaven op een rijtje hebt gezet, is het slim om deze eens goed te bekijken. Welke uitgaven zijn echt nodig en welke zou je best achterwege kunnen laten? De laatste categorie ligt het meest voor de hand op om te besparen, maar kijk daarbij ook eens naar de noodzakelijke kosten. Deze kunnen met slim energieverbruik of oversluiten van dure leningen namelijk vaak ook nog wel omlaag.
 2. Maak ook echt keuzes
  Nu je een overzicht hebt van al je kosten en welke hiervan nodig en minder nodig zijn, is het tijd om keuzes te maken. Dat kun je met de niet noodzakelijke uitgaven het beste doen door een lijstje te maken, waarbij je deze op volgorde van belangrijkheid zet. Vervolgens begin je als eerste te besparen op de dingen die onderaan je lijstje staan.
 3. Hou een kasboek bij voor de kleine uitgaven
  Even een rolletje drop bij de benzinepomp, een verjaardagskaartje of een paar postzegels, ook kleine uitgaven kunnen bij elkaar best oplopen. Wil je hier meer inzicht in krijgen, dan kun je overwegen om een kasboek bij te houden. Dat kan met de hand in een schriftje, maar er zijn bijvoorbeeld ook online handige alternatieven te vinden.
 4. Evalueer de resultaten
  Kosten inzichtelijk maken en zuiniger aan doen is natuurlijk een goed begin, maar het is ook belangrijk om na verloop van tijd te kijken wat je inzet nu precies oplevert. Goed voor de motivatie om verder te gaan of om juist te ontdekken waar het nog wat beter kan!