Home / Nieuws / Geen werk? Pensioenopbouw is toch mogelijk!

 

werkloosheidStel je kun na al die jaren hard studeren geen baan vinden, of je raakt je baan door omstandigheden kwijt. Een gevolg hiervan is dat je in de Werkloosheidwet (WW) terecht komt. Maar zodra je in de WW zit, bouw je geen pensioen meer op. Hoe moet je hier mee omgaan?

Geen pensioenopbouw met WW

Tot 2011 was het mogelijk om wel pensioen op te bouwen terwijl je in de WW zat (mits je ouder was dan 40 jaar). Tegenwoordig bouw je dus geen pensioen meer op als je een WW-uitkering ontvangt. Er ontstaat hierdoor dus een gat in je pensioensopbouw. Dat wordt ook wel jaarruimte genoemd: het jaar dat je WW ontvangt en geen pensioen opbouwt. Het is toegestaan je pensioen fiscaal aan te vullen door middel van banksparen of lijfrente. Als je een bankspaarrekening of lijfrente rekening opent en hier maandelijks of jaarlijks geld op stort, is het mogelijk een extra pensioenpotje te maken om het gat later op te vullen wat je oploopt terwijl je werkloos bent.

Wat is banksparen?

Bij banksparen spaar je op een speciale bankspaarrekening. Het is een geblokkeerde rekening waar je niet zo maar op elk gewenst moment geld van kunt opnemen. Het grote verschil ten opzichte van een gewone spaarrekening is dat je pas vermogensbelasting betaalt zodra je geld opneemt. Je betaalt dan alleen belasting over het bedrag wat je opneemt, niet over het saldo wat op de rekening staat. Wanneer je gaat banksparen voor je pensioentekort kijkt de Belastingdienst mee naar de jaarruimte waar sprake van is én in de voorgaande zeven jaar. Je kunt per jaar niet meer belastingvrij sparen dan het berekende pensioentekort wat er is.

pensioensparen ww

Wat is een lijfrenteverzekering?

Met een lijfrenteverzekering bouw je kapitaal op door periodiek een bedrag te sparen. Dit kapitaal kan je later ook weer periodiek laten uitkeren. Met het kapitaal kan je de verzekeraar waar je het hebt afgesloten, laten beleggen. Dit hoeft niet met het hele bedrag, maar kan ook met een deel daarvan. Het bedrag wat periodiek als premie ingelegd wordt, wordt de premie voor de lijfrenteverzekering genoemd. Deze premie is onder bepaalde voorwaarde aftrekbaar van de belasting. Je betaalt dan minder inkomsten belasting. Net als bij banksparen kijkt de Belastingdienst ook hier of er daadwerkelijk sprake is van een jaarruimte in dat jaar én kijken ze naar de voorgaande zeven jaar. Voor een lijfrenteverzekering geldt ook dat je niet meer belastingvrij kunt sparen per jaar dan het berekende pensioentekort.

Ook al is je inkomen dus lager dan voorheen als je WW ontvangt, de Belastingdienst geeft je de mogelijkheid jaarruimtes tot zeven jaar terug te benutten om te kunnen banksparen of een lijfrenteverzekering af te sluiten. Zo kan je ervoor zorgen dat als je straks stopt met werken, je extra krijgt uitgekeerd bovenop je pensioen.