Home / Nieuws / Europa investeert één miljard euro om jeugdwerkloosheid tegen te gaan

 

Het voorstel van eurocommissaris Marianne Thyssen, om versneld één miljard euro vrij te maken in de strijd tegen jeugdwerkloosheid, is aangenomen. Dit gebeurde nadat het Europees Parlement en de lidstaten hadden ingestemd met het voorstel.

Één op de vijf

Momenteel is ruim één op de vijf Europese jongeren werkloos, dit was volgens de commissie onaanvaardbaar. De 5 miljoen Europese jongeren die geen werk kunnen krijgen kosten door de uitkeringen niet alleen veel geld, het levert vaak nog veel meer problemen op. Jongeren zonder werk zitten vaak thuis en voelen zich niet meer betrokken bij de maatschappij. Vaak solliciteren ze zich suf,  maar verliezen ze de moed bij de zoveelste afwijzing. Vanwege de hoge jeugdwerkloosheid stijgt daarom ook het aantal depressieve jongeren ieder jaar.

Waar gaat het geld naartoe

Het doel is om jongeren aan een baan te helpen, en dan met name de jongeren in de Europese regio’s met een uiterst hoge werkloosheid. In Spanje en Griekenland is zowel de totale werkloosheid, als de jeugdwerkloosheid veruit het hoogste van Europa.

Het geld moet worden ingezet om de een opleiding of training te geven, zodat de jongeren meer kans maken op een baan. De EU komt nu versneld met het geld, omdat bepaalde landen de kosten niet meet konden voorschieten. Aanvankelijk was er dit jaar ‘slechts’ 67 miljoen voorzien.

Wat krijgt Nederland

Het bedrag dat Nederland krijgt is nog niet precies bekend, maar het zal zeker geen erg hoog bedrag zijn. Nederland is een klein land en de werkloosheid valt hier, vergeleken met andere Europese landen, enorm mee. Nederland investeert ook al veel in jeugdwerkloosheid, zo werd onlangs bekend dat er dankzij de aanpak van de afgelopen twee jaar ruim 23.000 jongeren een baan hebben kunnen vinden. Hieronder wat resultaten van de aanpak: